Dlaczego warto jeść sushi…

Dlaczego warto jeść sushi

Japońska kuchnia opiera się o naturalne, bardzo zdrowe składniki, takie jak ryby, owoce morza, ryż, wodorosty i warzywa. To właśnie z nich komponuje się sushi, które nie tylko zachwyca pysznym smakiem, ale i jest to także danie lekkostrawne i bardzo wartościowe. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto jeść tą tradycyjną japońską potrawę.

… Bo jest zdrowe

Tradycyjne, japońskie potrawy uchodzą za najzdrowsze na świecie. Poszczególne składniki to bogactwo składników odżywczych. Sushi komponuje się z ryżu, który jest źródłem białka, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza oraz selenu. Dostarcza dużo błonnika oraz niewiele tłuszczów. Zaprawiony jest octem, który przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi i ma silne działanie przeciwbakteryjne. Sushi zazwyczaj jest podawane z rybą, bogatą w kwasy omega – 3, ale może być również w wersji wegetariańskiej – z warzywami pełnymi witamin i minerałów (https://www.youmiko.pl/restauracja-wege-warszawa). Rolki można zamaczać w sosie sojowym, który jest źródłem żelaza i białka. Doskonale wpływa na trawienie. Metabolizm podkręcają również wodorosty – nori, które również obfitują w jod. Wasabi zawiera dużo witaminy C i działa antybakteryjnie, a imbir, który przegryza się między rolkami, aby oczyścić kubki smakowe, łagodzi bóle głowy i miesiączkowe.

… Bo jest fit

Sushi to danie bardzo cenione wśród dietetyków. Dostarcza wiele substancji odżywczych, a dodatkowo ryba, ryż oraz wodorosty nie są wysokokaloryczne. Oczywiście kaloryczność można podnieść, dodając awokado, owoce albo tłuste sery. Jest lekkostrawne, a przy tym dostarcza wiele węglowodanów i białka, niezbędnych do codziennego funkcjonowania oraz podczas treningów. Samo sushi jest bezglutenowe, jednak ten składnik mogą zawierać dodatki, na przykład sos sojowy. Jednak w wielu restauracjach serwujących japońskie dania można poprosić o przygotowanie rolek bez alergenów.

… Bo zawsze zachwyca oryginalną kompozycją smaków

W menu restauracji sushi poszczególne pozycje mogą się różnić, ze względu na wykorzystane składniki, a także kreatywność kucharza. Przygotowywanie sushi to sztuka, która za każdym razem może Cię zaskoczyć wyjątkowym połączeniem ryżu z dodatkami. Warto zapytać kucharza lub kelnera co danego dnia oferuje restauracja. Jeśli nie jesteś fanem surowej ryby, koniecznie wybierz się do Youmiko w Warszawie. Lokal serwuje pyszne zupy, przystawki i rolki w wersji wegetariańskiej. Dzięki temu możesz poznać tradycyjną, japońską kuchnię w zupełnie nowym wydaniu.

Sushi to potrawa, która podbiła kubki smakowe wielu fanów kulinarnych przygód. Tradycyjne, japońskie danie jest nie tylko pyszne, ale też dostarcza wielu składników odżywczych. Wybierz się do sushibaru i skosztuj tej przyjemności. Na zdrowie!

Powiązane wpisy