Dynia – nie tylko na Halloween

Od niedawna na wszystkich półkach sklepowych można znaleźć różnego rodzaju dynie – zarówno te dekoracyjne, jak i te przeznaczone do spożycia. Okres halloweenowy tylko wzmaga chęć, by je kupić – w końcu nic nie buduje strasznego nastroju lepiej, jak właśnie dyniowy lampion, którego można umieścić w oknie, na komodzie czy nawet przed drzwiami. Mimo to nie można zapomnieć o jego innych zastosowaniach.

Zdrowie przede wszystkim

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na dobroczynne właściwości dyni. Zawiera ona w sobie mnóstwo substancji, które działają korzystnie na nasz organizm. Działa ona na nasz układ pokarmowy, stymulując wydzielanie żółci i łagodząc wszelkie dolegliwości trawienne. Jej spożywanie pomaga też w leczeniu dolegliwości nerek i oczyszczaniu organizmu. Nie można zapomnieć o jej dobroczynnym wpływie na układ krwionośny. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy.

Dynia zawiera również beta-karoten, który jest naturalnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że może zapobiegać rozwojowi nowotworów – zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, płuc, jelita grubego i żołądka. Dodatkowo, zawarte w dyni beta-karoten i witamina A wpływają na jakość widzenia i przeciwdziałają schorzeniom układu kostnego. Z kolei pestki dyni mogą być przydatne w utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci. Dynia jest też często stosowana w niskokalorycznych dietach odchudzających – choć jest lekkostrawna, zapewnia uczucie sytości.

Co można zrobić z dynią?

Najpopularniejszym przepisem jest zupa krem z dyni – w internecie jest mnóstwo przepisów, które pozwalają na stworzenie najróżniejszych jej wariacji. Innymi „obiadowymi” przepisami mogą być frytki z dyni lub łódeczki. W tym drugim przypadku wystarczy przekroić ugotowanego lub upieczonego ziemniaka i wydrążyć jego wnętrze, a następnie zmiksować z wybranymi dodatkami na farsz i podgrzać. Z kolei, jeśli wolimy dynie na słodko, można postawić na smaczne ciasto dyniowe.

Dynia – nie tylko na Halloween

Jak dbać o siebie z dynią?

Choć warzywo jest znane ze swoich leczniczych właściwości, mało kto korzysta z jej kosmetycznych zastosowań. Dynia jest bogata w witaminy A i E, które dbają o nawodnienie skóry i opóźniają proces starzenia. Dynia wykazuje też działanie przeciwzapalne i poprawia zdolności regeneracyjne skóry. Do codziennej pielęgnacji można wykorzystać jej miąższ, pestki oraz wytłoczony z pestek olej.

Jeśli chodzi o miąższ, to z powodzeniem można wykonywać różnego rodzaju maski na skórę twarzy oraz włosy. Wystarczy połączyć połowę szklanki miąższu z dyni z połową szklanki jogurtu naturalnego i sokiem z cytryny, by cieszyć się zauważalnie piękniejszą cerą. Z kolei pestki dyni można utłuc moździerzem na papkę i nałożyć ją na twarz, by zregenerować skórę. Można też zalać je wrzątkiem i po ostygnięciu używać wody jak toniku – w ten sposób zadziałamy przeciwzapalnie.

Jeśli jednak nie mamy czasu na samodzielne wykonywanie masek, to w naszym domu sprawdzą się też produkty drogeryjne. Istnieje mnóstwo kremów, które w składzie oferują odżywiający i nawilżający olejek z pestek dyni. Jest on bogaty w witaminę E, cynk i antyoksydanty, które odmładzają skórę. Inne zalety stosowania olejku z pestek dyni to spłycenie zmarszczek, wygładzenie cery i poprawa jej kolorytu. Można też samodzielnie stworzyć własny krem, dodając do jego bazy kilka kropel olejku.