Wielkimi krokami nadchodzą coraz zimniejsze miesiące, a wraz z nimi rosną potrzeby naszych organizmów, którym powinniśmy zapewnić zbilansowana dietę. Powinna ona, choćby częściowo, pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminy. Właściwa suplementacja jest ważna zarówno dla starszych, jak i młodszych osób. Dodatkowe wsparcie podczas intensywnego tygodnia jest więc co najmniej wskazane.
Dlaczego suplementy są ważne
W okresie jesiennym nasz układ odpornościowy jest szczególnie narażony na przeziębienia i choroby. W głównej mierze odpowiadają za to warunki pogodowe. Są to, między innymi, zmiany ciśnienia, wahająca się temperatura, opady deszczu i porywisty wiatr. Wraz z nadejściem zimniejszych miesięcy zmienia się tez długość dnia i coraz ciężej o witaminę D, którą naturalnie pobieramy ze słońca.
Zmiana pogody wpływa też na nasze samopoczucie, zwłaszcza gdy prowadzimy niezdrowy tryb życia. Duże ilości stresu i przemęczenie nie tylko wpływają na nasz humor. Mogą one również mieć wpływ na zaburzenia chorobowe, które łatwiej nam złapać, gdy jesteśmy chronicznie przemęczeni i ponurzy.
Skąd brać witaminę D, gdy nie ma słońca?
Choć najlepiej suplementację uzupełnić wysiłkiem fizycznym, istnieje kilka sposób, by pomóc sobie na jesień. Przede wszystkim trzeba zadbać o takie suplementy, których zimową porą będzie nam brakowało. Jednym z nich z pewnością jest witamina D. Stymuluje ona powstawanie insuliny i wspomaga wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu w układzie kostnym i zębach. Pomaga również zapobiec rozwojowi depresji. Witaminę D najłatwiej znaleźć w morskich rybach. Można też wspomagać się spożywaniem kurczaka, jajek i produktów mlecznych. Dobrym rozwiązaniem będzie też przyjmowanie tranu dwa razy na dobę.
Jak się uodpornić – mit witaminy C
Myśląc o odporności, najszybciej do głowy przychodzi witamina C. Choć większość z nas uważa, że jest ona najlepsza na przeziębienie, jest to mitem. Jej przyjmowanie, gdy dojdzie do infekcji, nie zmienia czasu trwania dolegliwości. Nie oznacza to jednak, że nie należy jej przyjmować – profilaktyczne przyjmowanie witaminy C zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia. Tyczy się to głównie osób, które regularnie ćwiczą. Trzeba też wspomnieć, że jej niedobór wiąże się z osłabieniem organizmu, brakiem apetytu oraz bólami mięśni i stawów.
Kolejnym mitem jest fakt, że najwięcej witaminy C ma cytryna. Choć owoce są naturalnym źródłem witaminy C i słusznie kojarzą się nam ze zdrowiem, to spośród nich to nie cytryna ma jej najwięcej. Znacznie wyżej plasują się w tym przypadku owoce dzikiej róży, czarne porzeczki i truskawki. Dużo witaminy C znajdziemy też w natce pietruszki, papryce i brukselce.
A co z innymi witaminami i minerałami?
Niektóre witaminy są w naszym organizmie magazynowane, jak ma to miejsce z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (A, D, E i K). Nie można jednak zapominać o pozostałych witaminach, które powinny być organizmowi dostarczane mimo zmiany pogody. Między innymi są to witamina D i C, ale też E i B. Zazwyczaj większość zapotrzebowania pokrywają jedzone przez nas pokarmy. Trzeba jednak pamiętać również o minerałach, takich jak cynk, magnez, żelazo czy kwas foliowy. Warto zatem jesienią zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę i wprowadzić w niej modyfikacje pozwalające wesprzeć nasz organizm podczas jesiennych dni.